
Η Μονάδα ανοίγει τα φτερά της για να τα αγκαλιάσει, παρέχει διαμονή, εκπαίδευση, ψυχαγωγία, όλα αυτά που θα στερούνταν αν δεν υπήρχαν ανάλογες μονάδες για να τα στηρίξουν και να δώσουν τα εφόδια για να σταθούν στα πόδια τους.
Πολύ βασικό θέμα για την απρόσκοπτη λειτουργία της είναι η στελέχωση με προσωπικό, δεδομένου πως οι ανάγκες είναι πολλές, οι απαιτήσεις αυξημένες και το προσωπικό δεν επαρκεί.
Γι΄ αυτό και είναι πάγια απαίτηση των υπευθύνων, η πολιτεία να προχωρήσει σε περισσότερες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την αρτιότερη στελέχωσή της.
Η Μονάδα λειτουργεί από το 1947 με την επωνυμία Αναρρωτήριο Παίδων, κατόπιν δωρεάς στο Ελληνικό Δημόσιο του Ολλανδού Φαν Βαίκ. Το 1955 με δαπάνες του Δημοσίου χτίστηκε διώροφο κτίριο 1.000 τ.μ. για να φιλοξενήσει παιδιά. Την δεκαετία του 70 μετονομάσθηκε σε Παιδόπολη «Άγιος Ανδρέας» Καλαμακίου, εφαρμόζοντας Προγράμματα Ανάδοχης Φροντίδας και Υιοθεσίας για τα παιδιά που έκτοτε φιλοξενεί.
Μέχρι να εμφανιστεί ανάδοχη οικογένεια για να προσφέρει την εκλιπούσα οικογενειακή φροντίδα ή να υιοθετηθούν αναλαμβάνοντας πλέον οι νέοι τους γονείς την οικογενειακή και κοινωνική τους αποκατάσταση, το έργο της Παιδόπολης καθίσταται κρίσιμο και εξαιρετικά σημαντικό, μακριά από την λογική της ιδρυματοποίησης παρέχοντας απλόχερα την αγάπη και την προσοχή που χρειάζονται τα παιδιά.
Για τους σκοπούς, τις τόσο σημαντικές δράσεις της Παιδόπολης και για τα προγράμματα που εφαρμόζει συνομιλήσαμε με την Χρύσα Κοκολαντωνάκη Συντονίστρια της ΜΠΠ «Άγιος Ανδρέας» και τον Ανδρέα Κασκανιώτη επιστημονικό υπεύθυνο της Μονάδας.
Η Μονάδα Προστασίας Παιδιού υπάγεται στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Αττικής. Τι σημαίνει αυτό, σε ποιους τομείς δραστηριοποιείστε ως αυτόνομη μονάδα;
Σε κάθε περιφέρεια της χώρας οι δημόσιες προνοιακές δομές υπάγονται σε ενιαία διοίκηση. Στην Αττική λειτουργεί το μεγαλύτερο κέντρο με 5 μονάδες παιδικής προστασίας, 1 αναπτυξιακό κέντρο και 3 δομές ενηλίκων. Η ΜοΠΠ Άγιος Ανδρέας φιλοξενεί 32 παιδιά που έχουν απομακρυνθεί με εισαγγελική ή δικαστική απόφαση από το οικογενειακό τους περιβάλλον. Βασικός στόχος είναι η οικογενειακή αποκατάσταση των παιδιών μέσω της επανασύνδεσης με το βιολογικό περιβάλλον ή την ένταξή τους στα προγράμματα αναδοχής – υιοθεσίας.
Πώς και πότε ξεκίνησε την λειτουργία της η συγκεκριμένη μονάδα;
Η μονάδα λειτουργεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1950. Ήταν μια από τις πολλές Παιδοπόλεις ανά την Ελλάδα που δημιουργήθηκαν εκείνη την εποχή, λόγω των μεγάλων προβλημάτων, απόρροια των δυσμενών καταστάσεων της δεκαετίας του 1940.
Λειτουργείτε ως Μονάδα Κοινωνικής Φροντίδας για παιδιά από 4-12 ετών και φιλοξενείτε 32 παιδιά. Πριν τα 4 και μετά τα 12 έχετε εικόνα τι γίνονται αυτά τα παιδιά; Όσον αφορά τον αριθμό 32 ατόμων, είναι επαρκής ή υπάρχουν περισσότερες ανάγκες; Τι γίνεται σε περίπτωση πληρότητας;
Για τις μικρότερες ηλικίες λειτουργούν στην Αττική 2 κέντρα βρεφών: Το ΜΗΤΕΡΑ και το ΑΝΑΡΡΩΤΗΡΙΟ της Πεντέλης. Για τις έφηβες το Κέντρο μας λειτουργεί την ΜοΠΠ Ιωσηφόγλειο στη Νέα Σμύρνη. Επίσης για έφηβες υπάρχουν και ΜΚΟ. Όμως για εφήβους δεν υπάρχει δημόσια δομή στην Αττική, και οι ΜΚΟ είναι λίγες και δεν επαρκούν. Σε περίπτωση πληρότητας αρκετές φορές φιλοξενούμε παιδιά ως υπεράριθμα.
Μιλήστε μας για το πρόγραμμα αναδοχής και φροντίδας ανήλικων παιδιών, τι καλύπτει και ποιος είναι ο βασικός του προσανατολισμός;
Το πρόγραμμα αναδοχής αφορά παιδιά που σχεδιάζεται η επανένταξή τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον, Ο πολίτης μπορεί να κάνει ηλεκτρονική αίτηση στην ιστοσελίδαwww.anynet.gr
Η αίτηση είναι πολύ απλή και η ιστοσελίδα πολύ φιλική και κατατοπιστική. Αφού συγκεντρώσει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά υποβάλλει την αίτηση και μέσα σε 3 μήνες αξιολογείται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες . Δικαίωμα έχουν όσοι είναι από 25 έως 75 ετών. Η αναδοχή είναι επιδοτούμενη και κυμαίνεται από 520 έως 750 ευρώ μηνιαίως (εάν είναι παιδί με κάποια αναπηρία). Μπορεί επίσης κάποιος πολίτης να υποβάλλει αίτηση και για επαγγελματική αναδοχή με πλήρεις απολαβές και ασφάλιση (αφορά παιδιά με αναπηρία 67% και άνω).
Η παιδική φιλοξενία που παρέχετε τι ακριβώς περιλαμβάνει (εκπαίδευση, ψυχαγωγία, κ.ά.), σε ποιες ηλικίες απευθύνεστε;
Η φιλοξενία περιλαμβάνει τα πάντα: ό,τι απολαμβάνει το παιδί και σε ένα τυπικό οικογενειακό περιβάλλον. Εκτός αυτών γίνεται ενισχυτική διδασκαλία, ψυχαγωγικές δράσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις.
Οι γονείς, τα παιδιά ή και οι δύο πλευρές λαμβάνουν την πρωτοβουλία να έρθουν σε εσάς;
Τα παιδιά φιλοξενούνται μόνο κατόπιν εισαγγελικής παρέμβασης.
Υπάρχει κάποια συγκλονιστική ιστορία παιδιού που σας έχει στιγματίσει και αν θέλετε μιλήστε μας και για το αν υπάρχουν παραδείγματα επιτυχών ιστοριών παιδιών που πέρασαν από την Παιδόπολη;
Οι περισσότερες ιστορίες είναι πολύ συγκλονιστικές. Και είναι αξιοθαύμαστη η δύναμη των παιδιών να προσπαθούν να ισορροπήσουν. Λόγω της εμπειρίας της δομής στην αποκατάσταση (σάς τονίζω ότι ήταν η μόνη πανελλαδικά δομή που έως το 2019 υλοποιούσε προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας) τα αποτελέσματα είναι πολύ αισιόδοξα. Εκατοντάδες παιδιά τα τελευταία χρόνια έχουν ενηλικιωθεί ενταγμένα σε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Και η πορεία σχεδόν όλων μας γεμίζει δύναμη να συνεχίσουμε!
Αντιμετωπίζετε προβλήματα που αφορούν στην λειτουργία της μονάδας, ποια είναι τα μεγαλύτερα εμπόδια που δυσκολεύουν το έργο σας;
Η συνεχής πληρότητα και η συνήθης υπεραριθμία των παιδιών. Επίσης θα θέλαμε και είναι στους άμεσους σχεδιασμούς η αναδιαμόρφωση των χώρων ώστε να εξασφαλιστούν περισσότεροι ατομικοί χώροι για τα παιδιά. Σημαντικό και διαρκές πρόβλημα είναι η απουσία σταθερού προσωπικού. Το προσωπικό είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό συμβασιούχοι και οι αλλαγές είναι πολύ συχνές με αποτέλεσμα την δυσκολία δημιουργίας σταθερού δεσμού με τα φιλοξενούμενα παιδιά, στοιχείο απαραίτητο για την ψυχική αποκατάστασή τους.
Η Ελληνική πολιτεία σάς παρέχει την βοήθεια (υλική, ηθική, κ.ά.) που χρειάζεστε για να υλοποιείτε απρόσκοπτα το έργο σας;
Σε γενικές γραμμές ναι. Αυτό που ζητάμε συνεχώς είναι η σταθερή στελέχωση.
Θεωρείτε ότι η κοινωνία είναι ευαισθητοποιημένη στα θέματα που αφορούν τα παιδιά που τους λείπει η οικογενειακή φροντίδα;
Ευαισθητοποιημένη ίσως, ενημερωμένη όχι. Χρειάζονται συνεχείς δράσεις ενημέρωσης κυρίως για τα προγράμματα αναδοχής. Και είναι ευθύνη της Πολιτείας να το πράξει άμεσα.
Ανταποκρίνονται εθελοντές στις κατά καιρούς απαιτήσεις της μονάδας, πώς βλέπετε σήμερα τον θεσμό του εθελοντισμού;
Ναι σε γενικές γραμμές. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι εθελοντές που θα συνδεθούν ατομικά με κάποια παιδιά, ώστε να μπορούμε να προχωρήσουμε στην κοινωνική τους ένταξη. Χρειαζόμαστε εθελοντές που θα συνοδεύουν τα παιδιά σε δράσεις, θα τα φιλοξενούν κτλ.
Το 2020-2021 σας επισκέφθηκαν η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός. Υπήρξε κάποια άλλη ανάλογη επαφή που μπορεί να μην είδε το φως της δημοσιότητας και πως συντελούν αυτού του είδους οι επισκέψεις στο γενικότερο επικοινωνιακό προφίλ και στην ουσιαστικότερη λειτουργία της μονάδας;
Οι επισκέψεις πολιτικών και άλλων γνωστών προσώπων βοηθούν αρκετά στην γνωστοποίηση όχι μόνο της δομής αλλά κυρίως στην προώθηση του θεσμού της αναδοχής. Αυτό που ζητάμε από τα ΜΜΕ είναι περισσότερο δημοσιότητα στην Παιδική Προστασία και όχι μόνο εξ αφορμής κάποιων επισκέψεων ή κάποιων θλιβερών γεγονότων, όπως αυτά που είναι σήμερα στην επικαιρότητα.
Πώς μπορεί να στηρίξει ευρύτερα η τοπική κοινωνία το έργο σας;
Όσοι επιθυμούν να στηρίξουν το έργο μας μπορούν να επικοινωνούν στα τηλ 2132020903,902,914 είτε ως εθελοντές ή για προσφέρουν κάποια υλική βοήθεια που το δημόσιο για αντικειμενικούς λόγους αδυνατεί να υποστηρίξει. Για να δώσω ένα παράδειγμα: επιθυμούμε τα παιδιά να αγοράζουν τα ρούχα τους ατομικά από την αγορά. Αν υπάρχει μια συνεργασία με κάποια καταστήματα (μέσω μιας μικρής δωρεάς) μπορούμε να το υλοποιήσουμε. Και είναι κάτι που χαίρονται πολύ τα παιδιά!