ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΣ Ο ΡΟΔΙΟΣ - ΖΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΡΟΔΙΟΥ

ΑΡΓΟΝΑΥΤΙΚΑ

ΟΡΦΙΚΑ

ΜΕ ΕΜΜΕΤΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΤΣΟΧΑΛΗ

ΑΘΗΝΑΙ



❝ Κεφαλαιώδους σημασίας στην ενασχόλησή μας με την αρχαία ελληνική γραμματεία, αποτελεί η παρούσα έκδοση του Θεόδωρου Τσοχαλή, των Αργοναυτικών και των Ορφικών του Απολλώνιου του Ρόδιου.

✒ Στον παρόντα πολυσέλιδο και ογκώδη τόμο έχουμε την πραγμάτωση ενός τιτάνιου πράγματι άθλου, δίνοντας ο μεταφραστής και ερμηνευτής του έργου ένα πλήρες και συνολικό νόημα στο ποιητικό αυτό αριστούργημα του Απολλώνιου.

Ο κύκλος των αργοναυτικών, είχε επηρεάσει και ωθήσει στην μελέτη τους, πολλούς συγγραφείς και ποιητές από τα πρώιμα ακόμα χρόνια της αρχαιότητας, ενώ το ενδιαφέρον που παρουσιάζουν μέχρι σήμερα παραμένει αναλλοίωτο και αυξανόμενο.

Δίπλα από το αρχαίο κείμενο έχουμε την έμμετρη απόδοση των στίχων, ενώ το πλήθος των σχολίων, των ερμηνευτικών παραθέσεων και των σχετικών υποσημειώσεων που παραπέμπουν σε άπασα την ελληνική γραμματεία, καθιστούν το έργο ένα μνημείο Λόγου, άξιο αναφοράς για την εμβάθυνση στην ουσία του ελληνικού πνεύματος.

Επίσης έχουμε μια συνολική εικόνα από τα σχόλια παλαιότερων μελετών πάνω στο έργο, ενώ και το λεξικό των κύριων ονομάτων που παρατίθεται στο τέλος, ωθεί στην περαιτέρω κατανόηση του ποιήματος όπως και στην πρόσληψη ευρύτερης εικόνας της αρχαιότητας.

Αξίζει ιδιαίτερης μνείας το παράλληλο υλικό που συνοδεύει τον τόμο και που το αποτελούν πληθώρα χαρτών της αργοναυτικής διαδρομής, προσφέροντας έτσι και μια παράλληλη ανάγνωση αυτού του διαχρονικού και αθάνατου αριστουργήματος των γραμμάτων μας.

Ο ακάματος κατά την ενασχόλησή του με την αρχαία γραμματεία, στρατιωτικός ιατρός και λογοτέχνης Θεόδωρος Τσοχαλής γίνεται πηγή έμπνευσης μεταφέροντας στο σήμερα αυτούσια την απαυγάζουσα ακτινοβολία και αλήθεια των αρχέτυπων ηρωικών προτύπων της φυλής μας.


Πρώτη δημοσίευση στη στήλη του Αργύρη Καραβούλια ΣΕΛΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ
ΒΙΒΛΙΟΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΙΧΩΡ, τεύχος 167


 

 

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη