Αποκλειστική Συνέντευξη του ELIO D’ ANNA στον Αργύρη Καραβούλια

 

Αποκλειστική Συνέντευξη του ELIO DANNA

Στον Αργύρη Καραβούλια

 

Ονειρέψου τον κόσμο που επιθυμείς

Ζήσε το προσωπικό σου όραμα, εσύ ο ίδιος είσαι η λύση για την χώρα σου…

 

 
Σίγουρα ο Elio D’ Anna δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι ο συγγραφέας του διεθνούς Best Seller, Η Σχολή των Θεών που το γνωρίσαμε στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ελφίλ, ένα βιβλίο που η ανάγνωσή του ισοδυναμεί με την απόφαση να ξεμπερδεύεις μια και καλή με τον παλιό σου εαυτό, με τον κόσμο που γνωρίζεις και έχεις ως σταθερό σημείο αναφοράς και να ξεκινήσεις τον μεγάλο δρόμο της αυτογνωσίας χωρίς επιστροφή ασφαλώς.

Ο DAnna δια μέσου του Dreamer αποδομεί οτιδήποτε νομίζουμε για τον κόσμο, για τον εαυτό μας, για τα συστήματα των πεποιθήσεων μας, σκάβει βαθιά τον εαυτό σου, σού αποκαλύπτει την άγνοιά σου για τα πάντα και σε οδηγεί σαν ο πιο καλός σου φίλος σε εκείνα τα μονοπάτια που νόμιζες πως γνώριζες για να ανακαλύψεις  τελικά την απόλυτη ένδειά σου.

Δεν δίνει συνταγές, δεν κομίζει εύκολες λύσεις όπως κατά κόρον συμβαίνει με τους κάθε είδους γκουρού και πνευματικούς δασκάλους που είναι έτοιμοι να αναλάβουν την δική σου ευθύνη, σε φτάνει μέχρι το τέλος, μέχρι να αντιληφθείς  πως νοιάζεσαι για την αλήθεια και όχι την απατηλή της ψευδαίσθηση που λογαριάζεις για πραγματικότητα, για να ενθυμηθείς την ουσία σου και την υπόστασή σου,  πριν ακόμα φορέσεις για Είναι σου μικρά μασκαρεμένα εγώ, αυτά που ήταν υπεύθυνα για τον όλεθρό σου, όταν εσύ τα αντιλαμβανόσουν ως σωσίβια σωτηρίας για την λύτρωσή σου.


Σίγουρα σε κάποια στιγμή της ζωής σου, όταν εκεί που νομίζεις πως τα έχεις όλα, συνειδητοποιήσεις πως δεν είσαι τίποτα, κάπου εκεί θα συναντήσεις τον Dreamer για να ξεκινήσεις το μεγάλο και αιώνιο ταξίδι στον Εαυτό και στην ανακάλυψη της θέλησης για την αληθινή ζωή.

Εκτός από την συγγραφική του καριέρα ο Elio DAnna είναι  ο δημιουργός του European School of Economics, πρωτοποριακές σχολές στην Ιταλία και σε διάφορες πόλεις του κόσμου.

Ο Elio DAnna βρέθηκε στην Αθήνα ενόψει της παρουσίασης του νέου του βιβλίου που εκδόθηκε επίσης από τις Εκδόσεις Ελφίλ Η Τεχνολογία του Dreamer, ενώ σε μία κατάμεστη από κόσμο που ήρθε να τον ακούσει αίθουσα, έδωσε με τον δικό του ανάγλυφο και παραστατικό τρόπο ζωή σε μια βαθιά και ουσιαστική διδασκαλία, αυτής της αυτεπίγνωσης και της αυτοπραγμάτωσης, της πραγματοποίησης κάθε επιθυμίας και της υλοποίησης κάθε οράματος.

                                   


                   

Τον συνάντησα σε καφέ μεγάλου αθηναϊκού ξενοδοχείου και με μια αφοπλιστική ευθύτητα, με ένα πηγαίο χιούμορ και με χαρακτηριστική ευγένεια, απόρροια μιας ανώτερης κατανόησης, μου μίλησε για τον άνθρωπο και τον κόσμο του, τις προσκολλήσεις του που οδηγούν σε προβλήματα, την γνώση και την άγνοια, την οικονομία και την ρίζα της στέρησης, το όνειρο και τον δημιουργό του…

* Ευχαριστώ θερμά τον Δημήτρη Βεζάνη, μεταφραστή των βιβλίων του Ντ΄ Άννα στην Ελλάδα, για την πολύτιμη συμβολή του στην δημιουργία της παρούσης συνέντευξης.



 

  • Πως προέκυψε η ιδέα της συγγραφής του έργου Η Σχολή των Θεών;

Δεν μπορείς να πεις ότι ήταν μια έμπνευση της στιγμής, ήταν ένα βιβλίο το οποίο το γράφεις στην διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής.

Αυτό δεν είναι μια έμπνευση που έρχεται κάποια στιγμή, περιγράφεις την ζωή σου, τις εμπειρίες σου, αφορούν την εξέλιξη μέσα στον χρόνο.

Οι εμπειρίες που αναφέρονται στο βιβλίο, ο χαρακτήρες εκεί, είναι η περιγραφή των καθημερινών ανθρώπων, ο κόσμος πιστεύει ότι όλες οι ατυχίες και οι δυστυχίες στην ζωή έρχονται απ’ έξω, και θεωρούμε με αυτό τον τρόπο ότι φταίνε συνέχεια οι άλλοι και ότι οι ίδιοι είναι θύματα των άλλων.


  • Έχει ωριμάσει αυτή η ιδέα στους ανθρώπους για να μπορέσουν να βγουν από αυτό τον κύκλο της θυματοποίησής τους;

Το βιβλίο είναι ένα πείραμα, περιγράφει έναν άνθρωπο ο οποίος είναι εκτός καθημερινής πραγματικότητας. Θα πρέπει ο άνθρωπος να περάσει από μια βαθιά απογοήτευση, από μια μεγάλη κρίση στην ζωή του έτσι ώστε να συνειδητοποιήσει ότι είναι κάτι το οποίο πρέπει να αλλάξει στην εσωτερική δική του πραγματικότητα για να μπορέσει να βγει από την καθημερινή δική του φυλακή την οποία την έχει δημιουργήσει ο ίδιος, κανένας άλλος δεν του φταίει για αυτό.


  • Υπάρχει κάποιου είδους τεχνική, ένα τρικ για να έρθει σε επαφή ο μέσος άνθρωπος με τον δικό του Dreamer;

Δεν υπάρχει καμία τεχνική. Δεν υπάρχει καμία επιστήμη που να μπορεί να περιγράψει αυτό το οποίο είσαι ήδη. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι είμαστε όλοι ψεύτες, ζούμε το καθημερινό μας ψέμα έτσι ώστε να προσεγγίσεις κάπως καλύτερα την κατάσταση του Dreamer.


  • Τι καινούργιο κομίζει το νέο σου βιβλίο για τον Dreamer και τις αλήθειές του;

Αυτό το βιβλίο γράφτηκε πριν την Σχολή των Θεών.

Οι ερωτήσεις που υπάρχουν μέσα στο βιβλίο είναι τετριμμένες αλλά οι απαντήσεις είναι πολύ ιδιαίτερες έτσι ώστε να βγει το μήνυμα στην ανθρωπότητα, γιατί είναι ένα μήνυμα πολύ ιδιαίτερο.


Οι άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά, άνεργοι, υποφέρουμε διότι είναι μια επανάσταση η οποία έρχεται σιγά-σιγά και αυτό είναι κάτι το οποίο το είχε προαναγγείλει ο Dreamer πριν από καιρό.

Η εποχή της απασχόλησης τελειώνει και οι εργαζόμενοι και οι εργάτες θα αχρηστευθούν και θα αντικατασταθούν από μηχανές και από ρομπότ.




  • Υπάρχει ένα νέο ρεύμα μιας ανερχόμενης πνευματικής οικονομίας, μιλάει για μια αφύπνιση και μια πνευματικότητα μέσα σε αυτόν τον κόσμο του οικονομισμού και την χωρίς πνευματικότητα εργασία. Όντας και οικονομολόγος πως το βλέπεις αυτό και πώς θα μπορούσε να συνδεθεί με την ισχύουσα τεχνολογία που υπάρχει σήμερα;

Η οικονομολογία και οι οικονομολόγοι δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα. Κατά την άποψη μου μόνο εσύ, ο κάθε άνθρωπος ξεχωριστά, είσαι που μπορεί να βρει μια λύση, το βιβλίο μιλάει στον αναγνώστη, σε ένα συγκεκριμένο άνθρωπο και αυτός πρέπει να γίνει η λύση σε όλες τις δυσκολίες και τα προβλήματα, και μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορείς να προβάλεις ένα υγιές μοντέλο ζωής.

Εσύ ο ίδιος μπορείς να βρεις την λύση, επομένως μην ρίχνεις αλλού την ευθύνη και  βλαστημάς και βρίζεις και κατηγορείς την κυβέρνηση, τους οικονομολόγους, τους ιθύνοντες γιατί πρέπει ο καθένας από μόνος του να βρει την προσωπική δική του λύση έτσι ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί.

Ο κόσμος είναι τέλεια φτιαγμένος, είναι τέλειος και σου λέει ακριβώς που είσαι  ποιος είσαι και τι είσαι…


  • Η οικονομική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα καθυστερεί την πνευματική ολοκλήρωση ή την επιταχύνει;

Δεν πιστεύω ότι τα οικονομικά είναι μια αντικειμενική πραγματικότητα, τα οικονομικά είναι εσωτερική αλήθεια. Και με αυτόν, τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η πολιτική. Ο μόνος τρόπος για να βρεις λύση για όλη την ανθρωπότητα, πρέπει εσύ ο ίδιος να γίνεις η λύση, δεν μπορείς να εξαρτάσαι από οτιδήποτε και οποιονδήποτε απέξω εκτός από τον εαυτό σου, ένας ακέραιος άνθρωπος δημιουργεί την δικιά του πραγματικότητα, τον δικό του κόσμο και το ίδιο συμβαίνει με τον κάθε καθημερινό άνθρωπο, όλους τους ανθρώπους που δημιουργούν την δική τους εσωτερική υπευθυνότητα

Εάν είσαι κυρίαρχος του εσωτερικού σου Είναι ο κόσμος θα ανταποκριθεί σε αυτή την εσωτερική τάξη, αυτή την τακτικότητα και με τον ίδιο τρόπο ο κόσμος θα αντανακλάται στο εσωτερικό σου χάος. Αυτό το οποίο κάνουν οι καθημερινοί άνθρωποι είναι συνέχεια να κατηγορούν τους άλλους για οποιαδήποτε αποτυχία, για οποιοδήποτε πρόβλημα και βάσανο συμβαίνει στην ζωή τους. 

Η πραγματική αιτία είναι μέσα στον καθένα και αν είσαι γεμάτος άγχος και αγωνία και ανησυχία εσωτερική, συνέχεια θα προβάλεις δυσκολίες και προβλήματα, θα προβάλεις μια πραγματική κόλαση.


  • Θεωρείς τον εαυτό σου πνευματικό δάσκαλο, έχεις αυτή την αποδοχή από τον κόσμο;

Δεν το πιστεύω αυτό το πράγμα, θεωρώ ότι είμαι ένας πραγματιστής άνθρωπος, πολύ πραγματιστής.


  • Τι σημαίνει για έναν πνευματικό άνθρωπος να είναι πραγματιστής;

Ένας πνευματικός ηγέτης εξαρτάται από κάτι υπερφυσικό, από κάτι ανώτερο, από κάτι θεϊκό. Ένας πραγματιστής σαν κι εμένα δεν εξαρτάται από τίποτα από άλλο εκτός από τον εαυτό του, μόνο από τον εαυτό του. Είναι μόνος  του, εντελώς μόνος του και με αυτόν τον τρόπο ρυθμίζει ολόκληρο τον κόσμο.


  • Μοναχικός λύκος δηλαδή;

Ωραίο θέμα αυτό, εδώ έχουμε δύο έννοιες, την μοναχικότητα και την μοναξιά…

Η μοναξιά είναι κάτι το αρνητικό που ο άνθρωπος αισθάνεται ότι είναι αποκομμένος και είναι απογοητευμένος ενώ η μοναχικότητα έχει να κάνει με κάτι δημιουργικό, ο άνθρωπος εδώ απορρίπτει την ιδέα της εσωτερικής ηρεμίας και γαλήνης και τα λοιπά και εκείνο το οποίο υποστηρίζει είναι η άποψη της εσωτερικής ελευθερίας.

Η μοναχικότητα είναι δικιά σου εντελώς, η μοναξιά είναι κάτι το οποίο επιβάλλεται στον εαυτό σου…Ο άνθρωπος που είναι στην μοναξιά εκπέμπει μια απώθηση ενώ ο άνθρωπος που έχει την μοναχικότητα, αυτός ο άνθρωπος θα είναι δύσκολο να κρατήσει την μοναχικότητά του διότι εκπέμπει μία θετικότητα και αυτή η θετικότητα προσελκύει τον κόσμο προς το μέρος του και με αυτόν τον τρόπο θα είναι δύσκολο να εξασφαλίσει να είναι μόνος του, να παραμείνει μόνος του, οι άνθρωποι συνέχεια θα τον πλησιάζουν.

Στη μοναξιά συνέχεια προσπαθείς να έρθεις σε επαφή με τους άλλους, να επικοινωνήσεις με τους άλλους, να βρεθείς μέσα σε παρέες, να διασκεδάσεις μαζί τους αλλά εκεί νιώθεις θλιβερά μόνος ανάμεσα στους άλλους.


  • Θεωρείς το όνειρο ως δρόμο για την αφύπνιση;

Η τέχνη του ονειρέματος είναι να μπορείς να ζεις την στιγμή στην πληρότητά της και όταν ξέρεις πως να ζεις αυτή την συγκεκριμένη στιγμή, θα μπορέσεις με αυτό τον τρόπο να συμβάλεις στην ευημερία όλης της κοινωνίας και όλου του κόσμου.


  • Έχω μελετήσει αρκετούς επιχειρηματίες, πως έγιναν δισεκατομμυριούχοι και πως έχασαν τα πάντα και έχω δει ότι για να χάσει κάποιος επιχειρηματίας στην δουλειά του, για να αποτύχει, πρέπει να έχει προηγηθεί ένα ρήγμα μέσα στο Είναι του.

Όταν δεν έχεις επίγνωση τού τι συμβαίνει μέσα στο Είναι σου, τότε ταυτίζεσαι με την εξωτερική πραγματικότητα, τον εξωτερικό κόσμο και με αυτόν τον τρόπο χάνεσαι, ταυτίζεσαι με αυτό το οποίο θεωρείς ότι είναι η πραγματική αιτία, κάτι που δεν είναι.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεσαι θύμα της δικής σου προβολής προς τα έξω, δεν έχεις συνείδηση του εσωτερικού σου ρήγματος και ακολούθως θα το υλοποιήσεις στον εξωτερικό κόσμο σαν μια αποτυχία, σαν μια χρεωκοπία, αλλά η χρεωκοπία είσαι εσύ ο ίδιος και κανένας άλλος.


  • Μίλησέ μας για την Σχολή σου, την European School of Economics.

Είμαι δημιουργός και πρόεδρος του European School of Economics…Υπάρχουν πολλές σχολές που απευθύνονται στους πολλούς, αυτή είναι μία σχολή η οποία απευθύνεται σε άτομα. Πολλές σχολές και πανεπιστήμια θα εξαφανιστούν κάποια στιγμή στο μέλλον σύντομα, διότι αυτό το οποίο διδάσκουν είναι μια εξωτερική γνώση η οποία είναι άχρηστη, διότι δεν στοχεύει στον πραγματικό στόχο.

Οι σχολές και τα πανεπιστήμια έχουν ξεχάσει την πραγματική τους φύση. Το σύνθημα, το πνεύμα της σχολής μου είναι το «Τα ορατά προκύπτουν από τα αόρατα» αυτό είναι κάτι το οποίο το αποκαλώ δευτερογενή εκπαίδευση, δεν δίνεις στους φοιτητές γνώση η οποία έρχεται απ’ έξω αλλά τους ενθαρρύνεις και τους βοηθάς να ξεδιπλώσουν το δικό τους όνειρο το οποίο είναι δικό τους αποκλειστικά.

Δεν είναι αλήθεια ότι η σημερινή γενιά δεν είναι ικανή να γράφει και να διαβάζει, πως η σημερινή γενιά είναι λιγότερη μορφωμένη σε σχέση από τις προηγούμενες γενιές. Ξέρουν ότι κάνοντας ένα κλικ σε ένα κουμπί μπορούν να αποκτήσουν οποιαδήποτε εξωτερική γνώση θα χρειαστούν. Όταν ο άνθρωπος θα κατανοήσει ότι η γνώση είναι μέσα του η εκπαίδευση θα αλλάξει, ο κάθε φοιτητής στο μέλλον θα έρχεται με τη δική του γνώση, με τη δική του πραγματικότητα.

Έχουμε περισσότερους από πέντε χιλιάδες απόφοιτους στο European School of Economics, δεν γνωρίζουν τίποτα σχετικά με ανεργία, έχουν όλοι πολύ καλές και υψηλές θέσεις, όλοι είναι ηγέτες στον χώρο τους και επιχειρηματίες και ποτέ δεν αντιμετώπισαν καμία ανεργία.

Το πρόβλημα στην κάθε κοινωνία δεν είναι η ανεργία αλλά η έλλειψη εσωτερικής προετοιμασίας, οι άνθρωποι δεν εκπληρώνουν το δικό τους όνειρο, το εσωτερικό τους όραμα, το ζητούμενο είναι να βοηθήσει κάποια σχολή τον σπουδαστή, τον φοιτητή να εκπληρώσει το δικό του όνειρο.

Χρειαζόμαστε σχολές για άτομα, για προσωπικότητες οι οποίες θα μπορέσουν να εκφράσουν το όνειρό τους. Οι μηχανές και τα κομπιούτερ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την σημερινή σκλαβιά, την σημερινή δουλεία, γιατί η δουλειά έχει καταντήσει δουλεία πια και είναι κάτι που απασχολεί τον άνθρωπο και τον οδηγεί στην αποξένωση, τον απομακρύνει από το όνειρό του, το όραμά του, την εσωτερική του ελευθερία, αντίθετα τον σκλαβώνει και τον κρατά εκεί δέσμιο.

Αυτός είναι ο τρόπος για να αλλάξουμε την μοίρα μιας χώρας, η εκπαίδευση στο εσωτερικό όραμα, να δημιουργήσουμε ανθρώπους ακεραιότητας και υπευθυνότητας. Οι μάζες χρειάζονται άτομα.


  • Είσαι αισιόδοξος ως προς αυτό;

Δεν είναι θέμα αισιοδοξίας, είναι θέμα προβολής του καθενός, εσύ είσαι ο δημιουργός του παραδείσου σου ή της κόλασής σου. Δεν θέλω να νομίσεις πως είμαι κάποιος φαντασιόπληκτος ή ότι χάνω κάπου αλλά πιστεύω ότι αυτή είναι η λύση, αυτή είναι η διέξοδος, το να σταματήσουμε να περιμένουμε όλες οι λύσεις να έρθουν απ’ έξω, εσύ είσαι ο μόνος ο οποίος μπορεί να φέρει την αλλαγή, εσύ ο ίδιος.


  • Η Ελλάδα βιώνει τα τελευταία χρόνια μια σοβαρή οικονομική κρίση, πες μας για την Ελλάδα πως την βλέπεις, πως βλέπεις τους Έλληνες;

Η Ελλάδα είναι μία πολύ όμορφη χώρα, έχετε ένα πάρα πολύ ωραίο μέλλον αν μπορέσετε να αρχίσετε να ονειρεύεστε και να αναπτύξετε αυτή την διάσταση. Τότε θα έχετε μια πολύ καλή πορεία και σταματήστε να εξαρτάστε από τους πολιτικούς και τους οικονομολόγους διότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να σας δώσουν μία απάντηση.

Εσείς οι ίδιοι είστε η λύση για όλη την χώρα. 


  • Σε ευχαριστώ πολύ.

Και εγώ ευχαριστώ.

 






 

«…Γι΄ αυτό πήγαινε πίσω στον εαυτό σου, κοίταξε τον εαυτό σου, αναζήτησέ τον εσωτερικά, εστίασε όλη σου την προσοχή και επικέντρωσε όλες σου τις προσπάθειες στο να ανυψώσεις τα όρια του ονείρου σου – τόλμα να φτάσεις το ανέφικτο – τόλμα ν΄ αγγίξεις το αόρατο και συνειδητοποίησε έτσι ότι η πραγματικότητα θα ακολουθήσει, όπως η σκιά το αντικείμενο που τη ρίχνει.

Το όνειρο είναι ένα σχέδιο που συμβαίνει σε απουσία του Χρόνου – στην αιωνιότητα, σ΄ έναν κάθετο χρόνο – αυτήν ακριβώς τη στιγμή. Με το να δίνεις την προσοχή σου στο όνειρο, στη ζωή σου, στα αισθήματα και τις σκέψεις σου, απελευθερώνεσαι και προχωρείς παραπέρα – και η ψευδής προσωπικότητά σου με όλες τις προσκολλήσεις και συνήθειες, αναμνήσεις κι εθισμούς, ψέματα και αντινομίες θα διαλυθεί.

Μη ρωτάς πώς γίνεται, δεν μπορεί να εξηγηθεί. Εκείνο που μετράει είναι η εντιμότητα κι η ακεραιότητά σου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχεις επίγνωση του Είναι σου, ως αιώνια και άχρονα συμβαίνοντος. Εάν επιμείνεις, δεν μπορεί να υπάρξει αποτυχία στη Ζωή σου,

Μέσα από την Αυτο-επίγνωση

ρέει  κάθε ομορφιά και δύναμη…»

Απόσπασμα από το νέο του βιβλίο «Η Τεχνολογία του Dreamer»

 * Πρώτη δημοσίευση της συνέντευξης στο περιοδικό Τρίτο Μάτι.

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη