Ο άνθρωπος του ειδέναι… τα σπήλαια… φύσει ορέγεται!

Ο άνθρωπος του ειδέναι φύσει ορέγεται μάς λέει ο Αριστοτέλης, διευκρινίζοντας με την ρητή του διατύπωση την αρχετυπική ρίζα της ανθρώπινης φύσης, την δίψα για γνώση, την λαχτάρα για μάθηση.




Κάνοντας μια μικρή μετατόπιση του νοήματος της ευφυούς αυτής σκέψης του Αριστοτέλη, θα λέγαμε πως είναι στην φύση του ανθρώπου να γνωρίσει τα σπήλαια, κινητοποιείται από τα έγκατα του ψυχισμού του να αγγίξει αυτόν τον άγνωστο κόσμο της κρυμμένης αρμονίας και μυστικής ομορφιάς.

Έμπλεοι της δίψας για την γνώση και την διαρκή επέκτασή της είναι οι άνθρωποι που με ζήλο και ζέση, με αξιοσημείωτη επιμονή και αναντίρρητη γενναιότητα αποτελούν τον κορμό της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, με ψυχή και νου αυτής της τόσο σημαντικής για την χώρα μας πρωτοβουλίας, τον Δρ. Κωνσταντίνο Μερδενισιάνο.

Ακούραστοι και αεικίνητοι, πάντοτε πρόθυμοι να συμβάλλουν με τις γνώσεις τους και τις δράσεις τους σε κάθε πρόκληση και πρόσκληση που αφορά το χθες και το σήμερα των σπηλαίων μας, δημιουργώντας μέσα από τις πολυποίκιλες ενέργειές τους ένα ασφαλές και σίγουρο αύριο γι’ αυτά.

Το να καταδύεσαι στα σπήλαια για να τα μάθεις, να τα εξερευνήσεις, να τα προστατεύσεις, να τα διασώσεις και να τα μεταφέρεις με ασφάλεια στις επόμενες γενιές, είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ερευνητική και επιστημονική εργασία.
Τα σπήλαια αποτελούν το κρυμμένο μυστικό της πραγματικότητας, σαν το υποσυνείδητο της Γαίας κουβαλούν μέσα τους τα όνειρά μας και τους φόβους μας, τις οντολογικές μας καταβολές και την ανθρωπολογική μας πορεία, είναι οι χώροι που οι θεότητες του κόσμου γεννιούνται και στα σπλάχνα τους κρύβονται τα εξελικτικά μας άλματα.

Οι άνθρωποι που έθεσαν σκοπό τους την διάσωση και διάδοση των σπηλαίων μας είναι οι ήρωες του ημίφωτος, ταξιδευτές του βάθους και ανιχνευτές του χρόνου, επικοινωνούν με τον παλμό της γης και αγγίζουν εκστατικά τα δημιουργήματα της άχρονης τέχνης της, σμιλεμένα με το απόκοσμο φως του μυστικού της ήλιου.

Εμπνευστές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας είναι οι πρωτοπόροι Γιάννης και Αννα Πετροχείλου οι οποίοι τον Νοέμβριο του 1950 την ίδρυσαν μαζί με άλλους ακάματους λάτρεις της σπηλαιολογίας.


Από τότε ξεκινάει και επίσημα για την χώρα μας η συστηματική εξερεύνηση, χαρτογράφηση και μελέτη των σπηλαίων μας, δημιουργώντας ένα αξιοπρόσεκτο επιστημονικό έργο, ενισχύοντας παράλληλα και την προβολή τους και την τουριστική αξιοποίησή τους.

Η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία από το 1951 είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Σπηλαιολογίας (U.I.S.), επίσης είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας (F.S.E.), και της νεοϊδρυθείσης Βαλκανικής Σπηλαιολογικής Ένωσης (B.S.U.).

Η παρούσα βασική σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας είναι:

Πρόεδρος: Δρ. Μερδενισιάνος Κων/νος, Ιατρός Καρδιολόγος – Επ. Καθηγ. Παλαιοανθρ/γίας Παν/μίου Αθηνών

Αντιπρόεδρος: Δρ. Πετρόχειλος Ιωάννης, Ιατρός Παιδίατρος – Δρ. Ιατρικής Παν/μίου Αθηνών

Γενικός Γραμματέας: Τσαλίκογλου Θεολόγος, Φυσικός – Εκπαιδευτικός – Πτυχιούχος Παν/μίου Αθηνών

Ειδικός Γραμματέας: Κοντόσταυλος Γεώργιος – Γεωλόγος MSc – Πτυχιούχος Παν/μίου Αθηνών

Με την παρουσία πλήθους κόσμου που την περιέβαλε με αγάπη και ενδιαφέρον για την δράση της, η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα της για το 2024, την Κυριακή στις 4 Φεβρουαρίου, στο Σπήλαιο Κουτούκι της Παιανίας.




Επίσης, νωρίτερα, είχαμε την τύχη να ξεναγηθούμε στα μυστικά του εξαιρετικού σπηλαίου της Παιανίας, ενώ ο πρόεδρος της Δρ. Κωνσταντίνος Μερδενισιάνος εξιστόρησε την πλούσια διαδρομή της Εταιρείας όλα αυτά τα χρόνια.





Αργύρης Καραβούλιας

Συγγραφέας – Δημοσιογράφος

Τηλ. Επικ. 694 22 23 204

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη