ΘΕΡΑΠΟ-ΚΗΠΕΙΟ ΣΤΟ ΠΙΚΠΑ ΒΟΥΛΑΣ - Περιβαλλοντική πρωτοβουλία του Ομίλου για την Unesco Νοτίων Προαστίων

Περιβαλλοντική πρωτοβουλία του Ομίλου για την Unesco Νοτίων Προαστίων για τη επαναλειτουργία του θερμοκηπίου στο ΠΙΚΠΑ Βούλας και η θεραπευτική του διάσταση!

Από την αυγή της ανθρωπότητας ο άνθρωπος δημιούργησε την πιο στενή και ουσιαστική σχέση με τα φυτά, γέμισαν με τον πλούσιο διάκοσμό τους τις αισθήσεις του και το πνεύμα του, άγγιξε την  ομορφιά τους και μέσω της βαθιάς σύνδεσης μαζί τους προσέγγισε την θεραπευτική τους διάσταση.



Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει η αδιαμφισβήτητη σχέση φυτών και ανθρώπων και πόσο ανεξάντλητη μπορεί να είναι η ιαματική προσέγγιση όταν αυτή η σχέση αφορά άτομα με αναπηρία, με κινητικά προβλήματα, με νοητική υστέρηση, όταν αυτά τα άτομα κι ειδικά τα παιδιά με αναπηρία έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο των φυτών και να συντελέσουν στην καλλιέργειά τους και συγκομιδή τους!

Μόνο άξια συγχαρητηρίων και επαίνων μπορεί να είναι η περιβαλλοντική πρωτοβουλία του Ομίλου για την Unesco Νοτίων Προαστίων μέσω της προέδρου της κ. Σούλας Κοκολέτσου, να βάλει σε λειτουργικότητα το σύγχρονο θερμοκήπιο που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του ΠΙΚΠΑ Βούλας, δίνοντας στα παιδιά που υπάγονται στην φροντίδα του ΠΙΚΠΑ, την δυνατότητα της πρακτικής ενασχόλησης με τα φυτά, καλλιεργώντας εντός του βοτανικά και βρώσιμα είδη, από το στάδιο της σποράς μέχρι την συγκομιδή τους.

Την ιδέα να αξιοποιηθεί το θερμοκήπιο, να εξοπλιστεί καταλλήλως για να είναι πλήρως λειτουργικό επικοινώνησε η Πρόεδρος Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ομίλου για την Unesco Νοτίων Προαστίων κ. Κατερίνα Καλαντζή με το Πρότυπο ΕΠΑΛ Γλυφάδας.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, ανταποκρινόμενοι αμέσως  δεκαέξι μαθητές του Τομέα Δομικών Έργων Β΄ και Γ΄ Λυκείου του Π.ΕΠΑ.Λ, βρέθηκαν στον χώρο μαζί με τους επιβλέποντες καθηγητές τους, ξεκινώντας τις μετρήσεις για να προχωρήσουν στην υλοποίηση του σχεδιασμού του έργου της επαναλειτουργίας του θερμοκηπίου.



Αναφερόμενη στην επικείμενη λειτουργία του θερμοκηπίου για τα παιδιά του ΠΙΚΠΑ Βούλας η πρόεδρος του Ομίλου για την Unesco Νοτίων Προαστίων κ. Σούλα Κοκολέτσου, αφού συνομίλησε με τους μαθητές και τους λοιπούς συντελεστές του εγχειρήματος, δήλωσε στο Ζεύξις magazine:

«Είναι σημαντικό να προχωρήσουμε στην δημιουργία φυτωρίου στον χώρο του ΠΙΚΠΑ Βούλας, αποτελεί σκοπό και στόχο της Unesco και προχωράμε για την υλοποίησή του. Η δημιουργία φυτωρίου αποσκοπεί κυρίως στην δημιουργική ενασχόληση των παιδιών, αλλά και στην εκπαίδευση των παιδιών που έχουν την δυνατότητα να απασχοληθούν επαγγελματικά σε σχετικούς τομείς όπως την παραγωγή φυτών και την Κηποτεχνία, την παραγωγή φυτών προς διάθεση και ενίσχυση του κέντρου. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά με κινητικά προβλήματα να καλλιεργούν και στα παιδιά με νοητική υστέρηση να παρακολουθούν όλα τα στάδια της καλλιέργειας και να συμμετέχουν όπου είναι εφικτό».

Από την πλευρά των καθηγητών παρόντες ήταν η κ. Ελένη Κωσταρά Αρχιτέκτων-Μηχανικός, ο κ. Αριστείδης Παναγόπουλος Αρχιτέκτων-Μηχανικός και ο κ. Κωνσταντίνος Καραγιαννάκης Τομεάρχης.

Παράλληλα με το ΠΕΠΑΛ, το παρών έδωσε και ο κ. Μανώλης Χριστάκης ως καλλιεργητικός σύμβουλος, παραγωγός πρώιμων κηπευτικών και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας. Πέραν των απαραίτητων συμβουλών και παρεμβάσεών του στην φάση της καλλιέργειας του θερμοκηπίου, ο κ. Χριστάκης συμβάλλει και με τις δικές του επαφές στις ενέργειες που απαιτούνται μέχρι την τελική αποκατάσταση του θερμοκηπίου.

Από την πλευρά του σχολείου που συμμετέχει στο πρόγραμμα της ανάδειξης του θερμοκηπίου με τον σχεδιασμό του, η κ. Ελένη Κωσταρά τόνισε τα εξής:

«Σε συνεργασία με την κ. Καλαντζή,  συμμετέχουμε σαν σχολείο στην περιβαλλοντική αυτή δράση με την συνδρομή του Τομέα Δομικών Έργων. Πρωτίστως θα αποτυπώσουμε τον χώρο και θα κάνουμε κάποιες προτάσεις για την καλή και σωστή χρήση του χώρου αυτού στο ΠΙΚΠΑ Βούλας. Το σχολείο θα συνδράμει στον σχεδιασμό για να προχωρήσει η ολοκλήρωση των έργων που απαιτούνται μέχρι την τελική λειτουργία του».

Οι Έλληνες με τον περίλαμπρο πνευματικό τους πλούτο έδωσαν στα φυτά και στους περιβάλλοντες χώρους θεϊκές διαστάσεις, τα περίλαβαν στις μυθογονίες τους, ενώ τα άλση και οι κήποι συνδέθηκαν με την λατρεία και μέθεξη του θείου.


«ἀμφὶ δὲ λειμῶνες μαλακοὶ ἴου ἠδὲ σελίνου θήλεον. ἔνθα κ᾿ ἔπειτα καὶ ἀθάνατός περ ἐπελθὼν θηήσαιτο ἰδὼν καὶ τερφθείη φρεσὶν ᾗσιν…» Ομήρου Οδύσεια, ε, 72-75 Μετάφραση: Με βιόλες και με σέλινα λιβάδια γύρω-γύρω πρασίνιζαν· κι ένας αθάνατος στα μέρη αυτά αν θα ερχόταν κι έβλεπε θα θαύμαζε βαθιά μες στην ψυχή του.

Έχουν γραφτεί χιλιάδες τόμοι γι΄ αυτήν την ουσιαστική σύνδεση, ενώ έχουν γίνει εκατοντάδες πειράματα από τον προηγούμενο αιώνα και εντεύθεν για να αποδειχθεί επιστημονικά η επικοινωνία ανθρώπου και φυτών.

Από τη μέτρηση στα φυτά με αντηχητικό παλμογράφο από τον Σερ Τζαγκάντις Τσάντρα Μπόζε το μακρινό 1904, στην μελέτη του δυναμικού των φυτών από τον Κληβ Μπάξτερ το 1966, όπου απέδειξε την «πρωτογενή αντίληψη στην ζωή των φυτών», μέχρι τις μετέπειτα έρευνες του Μαρσέλ Βόγκελ την δεκαετία του 1970 όπου καταγράφει με τα πειράματά του την βέβαιη ψυχική σύνδεση ανθρώπου και φυτών.

 «Όταν φορτίζετε ένα φυτό, το τελευταίο αντανακλά το δικό σας φορτίο και όχι το δικό του. Στρέφεται και ταυτίζεται ολοκληρωτικά μαζί σας. Γίνεται ένα μαζί σας. Και από τη στιγμή που πραγματοποιείται μια τέτοια ταύτιση, η απόσταση που σας χωρίζει από το εν λόγω φυτό, χάνει την σημασία της…» Μαρσέλ Βόγκελ.

Η εν λόγω περιβαλλοντική πρωτοβουλία του Ομίλου για την Unesco Νοτίων Προαστίων, πρέπει να τύχει της προσοχής  θεσμικών και λοιπών φορέων για να στηρίξουν την απρόσκοπτη λειτουργία του θερμοκηπίου.

Επίσης, αξίζει να παραδειγματίσει δημιουργικά τον καθένα μας ως άτομα και ως κοινωνικό σύνολο, αγγίζοντας με αγάπη και ολιστικό πνεύμα αυτά τα παιδιά που η ζωή τους εντός ιδρυματικών κοινοτήτων δεν γίνεται για την αποξένωσή τους, αλλά για την αληθινή επικοινωνία μαζί τους καθώς και για την αδιάλειπτη παροχή φροντίδας και προστασίας. 

 

Αργύρης Καραβούλιας

Δημοσιογράφος - Συγγραφέας
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη