Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων - Μήνυμα Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια Unesco


Μήνυμα από την κα Audrey Azoulay, Γενική Διευθύντρια της UNESCO, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών  Δικαιωμάτων, 23 Απριλίου 2024
Τα βιβλία είναι προσκλήσεις για ταξίδια και για να συναντήσουμε άλλους: με κάθε νέα σελίδα που γυρίζουμε, ένας άλλος κόσμος εμφανίζεται μπροστά στα μάτια μας. Την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων 2024, θέλουμε να γιορτάσουμε τη δύναμη και την ομορφιά των βιβλίων.

Τα βιβλία, σε όλες τους τις μορφές, μας επιτρέπουν να μαθαίνουμε και να ενημερώνουμε τον εαυτό μας. Επίσης, μας διασκεδάζουν και μας βοηθούν να κατανοήσουμε τον κόσμο, ενώ προσφέρουν ένα παράθυρο στην ετερότητα.

Για να μπορέσουν τα βιβλία να απελευθερώσουν πλήρως τις δυνατότητές τους, είναι σημαντικό να αντικατοπτρίζουν τη γλωσσική ποικιλομορφία του κόσμου μας. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από το να συμβαίνει σήμερα. Η πλειονότητα των έργων δημοσιεύεται σε λίγες μόνο γλώσσες και η ψηφιακή τεχνολογία θέτει το ζήτημα της γλωσσικής ομογενοποίησης.

Ωστόσο, κάθε γραπτή γλώσσα φέρνει μαζί της μια ιδιαίτερη κοσμοθεωρία, με τα σύμβολά της και τις αξίες της.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, στο πλαίσιο της Διεθνούς Δεκαετίας των Ιθαγενών Γλωσσών (IDIL), που ξεκίνησε το 2022, η UNESCO υποστηρίζει την έκδοση βιβλίων και στις δύο ιθαγενείς και περιφερειακές γλώσσες. Από το 2023, συνεργαζόμαστε με εκδοτικούς οίκους σε όλο τον κόσμο για να δημοσιεύσουμε το What Makes Us Human, των Victor DO Santos και Anna Forlati – ένα εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο που γιορτάζει τον γλωσσικό και πολιτιστικό πλούτο - σε 14 γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων των Μαπούτσε, της Γαλικίας και των Μαράθι.
Η UNESCO υποστηρίζει επίσης τη βιομηχανία του βιβλίου στην Αφρική, ιδιαίτερα τον τομέα που είναι αφιερωμένος στα βιβλία για νέους. Για να βοηθήσουμε στην αφήγηση της ιστορίας της δουλείας και να συζητήσουμε τον απόηχό της στον σημερινό κόσμο, το 2022 ξεκινήσαμε τη σειρά «Bintou & Issa» σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο Langages du Sud. Στόχος της σειράς είναι να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά για το θέμα από μικρή ηλικία. Επίσης, σε συνεργασία με το Langages du Sud, και με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Εκδόσεων και Βιβλίου στο Ραμπάτ τον Μάιο του 2024, θα κυκλοφορήσουμε τον πρώτο τόμο της σειράς Les Balades de Nour. Το βιβλίο προσκαλεί τους νεαρούς Μαροκινούς να μάθουν για την πολιτιστική τους κληρονομιά που έχει περιληφθεί στην UNESCO από
μια διαφορετική οπτική γωνία.
Εν τέλει, η UNESCO υποστηρίζει τον εκδοτικό τομέα και τη δύναμη της ανάγνωσης μέσω του δικτύου Παγκόσμιων Πρωτευουσών Βιβλίου, που έχει σχεδιαστεί για την ενίσχυση της εκπαίδευσης στον γραμματισμό και την προώθηση της προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας της έκφρασης. Το Στρασβούργο της Γαλλίας έχει οριστεί Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του 2024. 

Στόχος είναι να γίνουν τα βιβλία το προτιμώμενο μέσο τόσο για την επικοινωνία των περιβαλλοντικών ανησυχιών της εποχής μας όσο και για την ανταλλαγή της σχετικής επιστημονικής γνώσης.

Τέλος, δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε τη δίκαιη αμοιβή όλων όσων ασχολούνται με τη βιομηχανία του βιβλίου, ξεκινώντας από τους συγγραφείς. Άλλωστε, πίσω από κάθε βιβλίο υπάρχει μια ολόκληρη αλυσίδα τεχνογνωσίας και δεξιοτήτων που οδήγησαν στη δημιουργία του.

Την ημέρα αυτή, η UNESCO σας προσκαλεί όχι μόνο να γιορτάσετε την ανάγνωση και τον πολιτισμό, αλλά και να δεσμευτείτε για την υποστήριξή τους.

DG/ME/ID/2024/21 – Πρωτότυπο: Γαλλικά

 

Τι είναι η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων

Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου και Πνευματικών Δικαιωμάτων είναι μια γιορτή για την προώθηση της απόλαυσης των βιβλίων και της ανάγνωσης. Κάθε χρόνο, στις 23 Απριλίου, πραγματοποιούνται εορτασμοί σε όλο τον κόσμο για να αναγνωριστεί η εμβέλεια των βιβλίων - ένας σύνδεσμος μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, μια γέφυρα μεταξύ των γενεών και των πολιτισμών. Με την ευκαιρία αυτή, η UNESCO και οι διεθνείς οργανισμοί που εκπροσωπούν τους τρεις μεγάλους τομείς της βιομηχανίας του βιβλίου - εκδότες, βιβλιοπώλες και βιβλιοθήκες, επιλέγουν την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου για ένα χρόνο για να διατηρήσουν, με δικές της πρωτοβουλίες, την ώθηση των εορτασμών της Ημέρας.

Don Quixote - front cover of first edition, published in Madrid, Spain, 1605, 

by Juan de la Cuesta. 

Novel by Cervantes, Spanish

Η 23η Απριλίου είναι μια συμβολική ημερομηνία στην παγκόσμια λογοτεχνία. Είναι η ημερομηνία κατά την οποία πέθαναν αρκετοί εξέχοντες συγγραφείς, ο Γουίλιαμ Σαίξπηρ, ο Μιγκέλ ντε Θερβάντες και η Ίνκα Γκαρσιλάσο ντε λα Βέγκα. Αυτή η ημερομηνία ήταν μια φυσική επιλογή για τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι το 1995, για να αποτίσει φόρο τιμής σε όλο τον κόσμο σε βιβλία και συγγραφείς αυτήν την ημερομηνία, ενθαρρύνοντας όλους να έχουν πρόσβαση στα βιβλία.

Με την υπεράσπιση των βιβλίων και των πνευματικών δικαιωμάτων, η UNESCO υπερασπίζεται τη δημιουργικότητα, την ποικιλομορφία και την ίση πρόσβαση στη γνώση, με το έργο σε όλους τους τομείς – από το δίκτυο Creative Cities of Literature έως την προώθηση του γραμματισμού και της μάθησης μέσω κινητού και την προώθηση της Ανοιχτής Πρόσβασης στην επιστημονική γνώση και τους εκπαιδευτικούς πόρους. Με την ενεργή συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων: συγγραφέων, εκδοτών, δασκάλων, βιβλιοθηκονόμων, δημόσιων και ιδιωτικών ιδρυμάτων, ανθρωπιστικών ΜΚΟ και μέσων μαζικής ενημέρωσης, και όλων εκείνων που αισθάνονται κίνητρα να εργαστούν μαζί σε αυτήν την παγκόσμια γιορτή των βιβλίων και των συγγραφέων, World Book and Copyright Η Ημέρα έχει γίνει μια πλατφόρμα για να συγκεντρώσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη